Century Aluminum Vlissingen en Zeeuwind tekenen overeenkomst voor groots zon‐op‐dak project

Century Aluminum Vlissingen B.V. en Zeeuwind gaan samenwerken om een grote PV‐installatie te realiseren op de daken van Century Aluminum te Ritthem. Met een vermogen van 3,5 MWp is dit het grootste zon-op‐dak project voor Zeeuwind tot nu toe en één van de grootste van de provincie Zeeland.
Tekenmoment Century Aluminium en Zeeuwind

De PV-installatie moet ruim 3GWh aan elektriciteit gaan opwekken. Dat is omgerekend energie voor zo’n 1000 huishoudens. Voor Century Vlissingen is dit ongeveer 18% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte.

Al sinds 2019 zijn Zeeuwind en Century Aluminum Vlissingen in gesprek over verduurzaming. Zowel de mogelijkheden voor windenergie als zonne‐energie zijn onderzocht.

Nu het project voor zonne-energie start, gaat Century Vlissingen en Zeeuwind verder met het onderzoeken naar andere mogelijkheden van verduurzaming. Er zal onder andere met de werkgroep worden gekeken naar de mogelijkheid om een windturbine op het terrein van Century Vlissingen te plaatsen en daarmee groene waterstof te produceren. Deze waterstof kan, mits voor een concurrerende prijs beschikbaar, een mogelijke vervanger zijn van de in het productieproces benodigde aardgas.

“De resultaten die het team van Century Aluminum Vlissingen bereiken horen wereldwijd tot het beste niveau”, vertelt plant manager Robert Quak. “Wij zijn in staat tot het oplossen van de problemen van vandaag en van morgen. Dat doen we door continu te werken aan verbeteringen, innovaties en duurzaamheid.”

“Het realiseren van een zon‐op‐dak project is een tijdrovende en specialistische klus” vertelt Jochem Compiet. “Als Zeeuwind helpen we ondernemers met hun verduurzamingsambities. We geven advies en ontzorgen de ondernemer in het hele proces van aanvraag van subsidies tot realisatie en exploitatie van de zonne‐installatie.”

“Century Vlissingen werkt graag en prettig samen met Zeeuwind aan diverse projecten die onze duurzaamheidsvisie ondersteunen. Mede door de expertise van Zeeuwind kunnen wij onze energietransitie versnellen en werken aan onze toekomstvisie om CO2 arme anoden te produceren tegen een concurrerende prijs.” aldus Robert Quak.

Nu de overeenkomst is getekend kan er gestart worden met de engineering. Naar verwachting start de realisatie van het project in 2022.