Walnotenboom als icoon van Zeeuwse koolstofboer!

Vanaf medio december duiken ze steeds vaker op in het Zeeuwse landschap rondom Windpark Krammer: kleine walnotenbomen. De walnotenbomen vormen het symbool op het boerenland bij de 15 deelnemende koolstofboeren rondom het windpark, die koolstof binden in de bodem en planten. Dit is een uniek project in Nederland. De koolstofboeren en de walnotenbomen groeien als iconen op het Zeeuwse platteland.
Koolstofboeren walnootboom planten

In mei 2020 zijn de eigenaren van Windpark Krammer, energiecoöperaties Zeeuwind en Deltawind, een eigentijdse samenwerking aangegaan met boerenclub ZLTO. Vanuit het omgevingsfonds van Windpark Krammer worden 15 boeren gedurende 5 jaren extra beloond om koolstof vast te leggen in de bodem. Per jaar wordt er door de boeren 550 ton CO2 uit de atmosfeer gehaald en vastgelegd in de bodem. Daarmee leveren de boeren een direct bijdrage aan het verminderen van CO2 emissies in de atmosfeer. En tegelijkertijd vergroent en verfraait het Zeeuwse platteland rondom het windpark.

Om deze samenwerking te markeren voor Zeeuwse burgers en toeristen zijn vandaag de walnotenbomen geplant bij de koolstofboeren, onder andere bij Joris Wisse (zie foto). De walnotenboom is een zichtbaar symbool voor koolstofvastlegging en levert een landschappelijke bijdrage aan de omgeving. Tevens bindt de walnotenboom zelf ook CO2 als koolstof. Bij iedere walnotenboom komt een informatiebord om meer informatie te geven over deze unieke samenwerking tussen boeren en energiecoöperaties.

Bekijk hier een item over dit onderwerp op Omroep Zeeland!