Weststrate wekt duurzame energie op met Zeeuwind met zonnepark op bedrijfsdak

Op het dak van het distributiecentrum van verpakkings- en kantoorspecialist Weststrate heeft Zeeuwind een zonnepark gerealiseerd van 1.182 zonnepanelen van wel 530 watt-piek per stuk. Met jaarlijks 580.000 kWh opwek aan energie is dat voor Zeeuwind het grootste project tot nu toe. Omgerekend wekken de panelen energie op voor het jaarverbruik van ruim 200 huishoudens. Bovendien wordt hiermee 278 ton CO2-uitstoot bespaard, evenveel als 10.000 bomen uit de lucht opnemen. Hiermee wordt zowel het energieverbruik van de gebouwen van Weststrate, als dat van hun werknemers verduurzaamd.
Weststrate ZonOffensief Zeeland

Het realiseren van een zonnepark op het dak van het distributiecentrum aan de Anodeweg, was een langgekoesterde wens van Weststrate. Krijno Davidse: “We werken graag samen met Zeeuwse partners, dus Zeeuwind en de Saman Groep kwamen al snel in beeld. Dit pand is ons eigendom en heeft bovendien een grootverbruikaansluiting. Toch duurde het nog wel even voor we het plan konden realiseren.” Jochem Compiet, bij energiecoöperatie Zeeuwind legt uit: “Ieder gebouw is anders en vraagt om deugdelijk onderzoek op vlak van dakconstructie, dakbedekking, aansluitingen, verzekering en ontwerp van de zonne-installatie wat tijd in beslag neemt. Dankzij onze expertise hierin kunnen we het traject juist versnellen voor bedrijven en kunnen zij zich concentreren op hun core business.” [tekst gaat verder onder het filmpje]

Grootschalig zonneproject
Coöperatie Zeeuwind bundelt verschillende daken in Zeeland tot één grootschalig zonneproject. Zeeuwind vraagt de subsidie aan, organiseert de plaatsing van de panelen en verzorgt het beheer. Inmiddels hebben 24 ondernemers op die manier hun bedrijfsvoering verduurzaamd. Samen zijn ze goed voor 12.228 zonnepanelen wat gelijk staat aan het gemiddelde verbruik van 1.337 Zeeuwse huishoudens.

Zo duurzaam mogelijk ondernemen
Voor Weststrate is de aanleg van dit zonnepark een logische stap. “We verduurzamen op alle fronten, want dat is de toekomst”, vervolgt Rob Jeras. “Voor ieder product is een duurzaam alternatief in ons assortiment te vinden en daar denken we ook actief over mee: verpakkingen die door de klant hergebruikt kunnen worden of zó worden samengesteld dat ze makkelijker te recyclen zijn. Ook het kantoormeubilair dat deels gemaakt is van petflessen, vindt gretig aftrek.”

“We zien dat steeds meer ondernemers op zoek zijn naar manieren om hun bedrijf te verduurzamen. Als Zeeuwind ondersteunen wij Zeeuwse ondernemers hierin. Of het nu gaat om adviezen over zonnepanelen op bedrijfsdaken of advies over energievraagsturing. Wij helpen ondernemers graag bij het realiseren van hun duurzaamheidsplannen.” aldus Jochem Compiet.