Winnaar Zeeuwind Innovatie Challenge bekend!

DE WINNAAR IS BEKEND!! Er waren negen kandidaten geselecteerd voor de Zeeuwind Innovatie Challenge. Elk team is vanaf 6 mei aan de slag gegaan om hun plannen verder uit te werken. De juryleden gaven nog feedback aan de kandidaten en daarna werd de winnaar ‘overvallen’: Campinghouder Jos Westerbeke van camping Olmenveld in Serooskerke kreeg de cheque uitgereikt van € 30.000. Gefeliciteerd, Jos! Meer weten? Lees onder de foto het hele persbericht:
Zeeuwind Innovatie Challenge

In januari 2021 startte Zeeuwind en Dockwize de Zeeuwind Innovatie Challenge 2021. Hierin daagden zij (startende) ondernemers, studenten, mkb’ers, bewoners(organisaties) uit om met oplossingen te komen om hernieuwbare energie op te wekken die het Zeeuwse landschap verrijken. Geen dijken vol zonnepanelen en een Westerschelde vol windmolens dus, maar ideeën die het kenmerkende Zeeuwse landschap behouden voor de generaties na ons. Na uitgebreide selectieweken en een intensief traject met Dockwize coaches en Zeeuwind-experts werden gistermiddag de winnaars van de challenge bekend gemaakt. Tijd voor een korte terugblik op dit duurzame en innovatieve traject.

Grote diversiteit aan deelnemers en inzendingen
Op de challenge is met breed enthousiasme gereageerd. Van architect tot campingeigenaar en van studenten (de jongste slechts 12 jaar oud) tot gevestigde ondernemers; maar liefst 21 inschrijvingen kwamen binnen op de oproep van Dockwize en Zeeuwind. Opvallend is de grote diversiteit en praktische toepasbaarheid van de ideeën. Van kleinschalige verticale windmolenprojecten tot plannen voor grootschalige Zeeuwse klimaatwoningen die Zeeuwse starters helpen om circulair, betaalbaar en klimaatneutraal te wonen. Spraakmakend zijn de ideeën voor de duurzame grindweg die huishoudelijk afvalwater omzet in schoon water en het plan om zonnepanelen te integreren in geluidschermen langs de Zeeuwse transportroutes. Alle inzendingen hebben de potentie om doorontwikkeld te worden en een voorbeeldproject te worden voor de energietransitie in Nederland.

Idee doorontwikkelen in de Challenge Weeks
Negen kandidaten maken genoeg indruk in de eerste selectieronde en gaan door naar de zogeheten ‘Challenge weeks’. Dit betekent dat deelnemers door coaches van Dockwize en Zeeuwind-experts gestimuleerd worden in de doorontwikkeling van hun oplossingen. Daarnaast krijgt elke deelnemer € 1.000 ontwikkelbudget. Na de Challenge Weeks is het tijd om de veelzijdige jury te overtuigen van de unieke plannen. De jury bestaat uit Teus Baars (directeur bestuurder Zeeuwind), Jules van Leijden (directeur Rabobank), Jo-Annes de Bat (Gedeputeerde Provincie Zeeland), Ira von Harras (Directeur ZMf) en Ko Zwemer (holding directeur Delmeco Group B.V.).

Winnaar wint 30.000 euro 
Gisteren werd de winnaar tijdens het digitale slotevent bekend gemaakt. Jos Westerbeke van Camping Olmenveld uit Serooskerke wint de Zeeuwind Innovatie Challenge 2021 met zijn integrale plan voor een overdekte parking met zonnepanelen en laadpalen t.b.v. elektrische auto’s. Hiermee worden agrariërs in de omgeving in geval van droogte geholpen door een groot waterbassin met daarin een drijvend zonnepark. De jury vindt in Westerbeke een gedreven ondernemer die de energietransitie in praktijk weet te brengen en diverse innovaties mooi samenbrengt in een holistisch systeem waar afvalwater als product circulair is. Westerbeke wint als prijs 30.000 euro aan vouchers om zijn idee verder te ontwikkelen en kan niet wachten om het idee te realiseren.

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs gaat naar de jonge broers Guido (12 jaar) en Leon Pladdet (16 jaar) van het Lodewijkcollege. Zij kunnen rekenen op ondersteuning van Zeeuwind en Dockwize om hun plannen voor hun idee met als naam de ‘Wind- en water wokkel’ een stap verder te brengen. Via de Wind- en Waterwokkel kan energie opgewekt worden door wind of door het benutten van regenwater. Het helpt particulieren om op eenvoudige en betaalbare wijze zélf energie op te wekken waardoor duurzame energie voor iedereen toegankelijk is en het Zeeuwse landschap ongedeerd blijft. De Zeeuwind-jury is zo enthousiast over deze eenvoudig toepasbare oplossing dat er contact word gezocht met andere partijen om het idee te realiseren.

Zeeuwind Innovatie Challenge 2022
In januari 2022 word er een nieuwe innovatieve challenge gelanceerd door Dockwize en Zeeuwind. Dockwize is dé plek waar innovatieve ideeën uitgroeien tot impactvolle ontwikkelingen. Het betekent een perfecte match met Zeeuwind die daarmee innovatiekracht in huis haalt in haar zoektocht naar meer duurzame energie in Zeeland. Daarom organiseren zij samen deze innovatie challenge. Wil je meer weten over de challenge van 2022, hou dan de social media kanalen van Dockwize in de gaten.

Fotocredits: Martijn Fincke. Op de foto van links naar rechts: Marjan Brandes (Manager Coöperatie Zeeuwind), Marten Wiersma (lid RvC Zeeuwind) en Jos Westerbeke, winnaar van de challenge (Camping Olmenveld).