Zon

De zon is een schone en duurzame energiebron. De hoeveelheid energie die de zon produceert is vele malen groter dan wat we aan energie gebruiken. Het omzetten van die energie naar praktische toepassingen is de uitdaging waar de komende jaren aan gewerkt zal worden.

Naast het directe gebruik van de warmte van de zonnestraling in onze woningen, zijn er twee toepassingen die in Nederland steeds populairder worden: het maken van warm water met behulp van een zonnecollector en het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen (PV). Het opwekken van stroom met behulp van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De kostprijs van zelf-opgewekte zonne-energie is inmiddels lager dan de stroom die u via uw energieleverancier moet inkopen.

Zeeuwind bevordert het gebruik van zonne-energie op de volgende manieren:

  • Promoten van het gebruik van zonnepanelen en zonnecollectoren onder haar leden door het verstrekken van informatie en waar mogelijk het bieden van inkoopkorting op de aanschaf van een installatie.
     
  • Het organiseren, eventueel met derden, van inkooppools waardoor (niet-) leden op gunstige voorwaarden een eigen PV-installatie kunnen aanschaffen.
     
  • Het exploiteren van zonnestroom-installaties. Zeeuwind heeft inmiddels een grote zonnestroom-installatie op het dak van basisschool de Wegwijzer in Heinkenszand geplaatst, wat ook een mooie koppeling met educatie oplevert.

Zeeuwind ondersteunt postcoderoos- en andere initiatieven, zoals: