Zonkracht Middelburg

Zeeuwind en de gemeente Middelburg hebben het initiatief genomen om een postcoderoos op te zetten voor Middelburg. Omdat veel inwoners van Middelburg interesse hebben in zonnepanelen, maar zelf geen zonnepanelen mogen of kunnen plaatsen. Hierbij worden de panelen niet op het eigen dak gelegd, maar collectief op een dak of veld in de buurt. Sinds juli 2017 is de Coöperatie Zonkracht Middelburg opgericht. Het bestuur bestaat uit voorzitter Bouke Bouwman, secretaris Wim Thijs en penningmeester Aernout Zonnevylle. Zowel in de startfase als in de beheerfase wordt Zonkracht Middelburg bijgestaan door Zeeuwind.

Op dit moment alle zoncertificaten vergeven. Heeft u interesse, dan plaatsen we uw naam graag op onze wachtlijst. Stuurt u in dat geval een e-mail aan zonkracht@zeeuwind.nl.
zon

Hoe werkt het?

Deelnemers (particulieren en organisaties/bedrijven) die binnen de postcoderoos (3331 t/m 4338) wonen van de zonne-energie installatie komen in aanmerking voor teruggave van de energiebelasting voor elke collectief opgewekte kWh. Deelnemers worden lid en kopen zoncertificaten van de coöperatie. Delta ondersteunt dit project door afname van de stroom en verrekent direct de teruggave van de energiebelasting op de nota van deelnemers.

Wat kost één zonnepaneel en hoe verdien ik dit terug?

U koopt een certificaat (dat gelijkstaat aan één paneel) voor €285,- incl. BTW. De jaarlijkse ledenbijdrage per certificaat is €5,25. Eén zoncertificaat komt overeen met één zonnepaneel van 266 kWh. Een gemiddeld huishouden kan met 12 zonnepanelen, en dus met 12 zon-certificaten, bijna haar gehele jaarlijkse elektriciteitsgebruik van 3.300 kWh duurzaam opwekken. Met het huidige tarief van energiebelasting spaart u dan jaarlijks €390,- uit op uw energienota. Omdat de coöperatie jaarlijks wel kosten moet betalen voor de netaansluiting, de verzekering en onderhoud, blijft er na aftrek van de ledenbijdrage voor u een voordeel over van €320,- per jaar.

Al ingetekend op bijna 900 zonnepanelen

Eind oktober 2017 is er door 90 personen ingetekend op bijna 900 zonnepanelen. Hiermee kan Zonkracht Middelburg haar deel (700 panelen) in het zonnepark aan de Torenweg realiseren. Daarnaast gaat de coöperatie aan de slag om 200 panelen op de loods van Gemeentewerken Middelburg (locatie Waldammeweg) te realiseren. 
Momenteel zijn alle zoncertificaten vergeven. Heeft u interesse, dan plaatsen we uw naam graag op onze wachtlijst. Stuurt u in dat geval een e-mail aan zonkracht@zeeuwind.nl

Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheid tot het collectief opwekken van zonenergie? Bekijk dan de pagina met veelgestelde vragen.